12-02-2010

Schaamnamen en Vetorecht

Hollywoodsterren maken er een sport van om hun baby de meest belachelijke naam 'ever' te geven. Apple, Dweezel, Pilot Inspektor, Blanket, Jermajesty (ja, dat is de zoon van Jermaine Jackson!).

Je zou toch denken dat aanstaande ouders even heel goed nadenken over de naam die ze hun kroost meegeven. Ze zitten er immers de rest van hun leven aan vast. Ik kan me voorstellen dat je er boeken op naslaat, dat je overlegt met je liefste en dat jullie beiden vetorecht hebben voor een gekozen naam. Als jouw lieve schat je kind 'Peer' wil noemen en jullie hebben last van genetisch bepaald overgewicht in de familie dan maak je toch onmiddellijk aanspraak op dat recht?

Gelukkig grijpt de rechter af en toe wel in. Je mag je baby in Nieuw Zeeland gelukkig niet Talula Does The Hula noemen! Maar Splinter Chabot, Rolls en Royce Rattelband, Bickel en Achilles Krabbé kwamen in Nederland zonder moeite in de boeken van de burgerlijke stand terecht.
In Marokko doen ze het anders. Daar moet je een naam kiezen die voorkomt op een lijst bij de burgerlijke stand. Veel variaties op Mohammed en Ali zullen er niet tussen staan en dat verklaart dus direct waarom er zoveel van zijn.

Tot slot nog een tip voor aanstaande ouders. Laat die afstervende grijze hersencellen nog even werken als je op die roze wolk zit en denk even na over de combinatie met je achternaam. Connie is namelijk een hele normale naam, maar in combinatie met Veer wordt t toch wel een beetje sneu. Wolter Kroes dacht ook grappig te zijn toen hij zijn zoon de naam Tom gaf.
En zo vond 3FM nog een flink aantal ‘schaamnamen’. De personen in kwestie bestaan echt: Stanley Messie, Peter Selie, Manda Reintjes, Roos Vizee, Thea Traal. Need I say more?
Ik heb geen woorden voor het achterlijke stel dat hun kind een geweldige toekomst in het vooruitzicht stelde met de onvergetelijke naam: Fokje Modder

1 opmerking:

  1. Ook leuk: Beau ter Ham, Jack Pot, Ko Piloot, Dick Wijfie.

    BeantwoordenVerwijderen