10-03-2012

Bilmerk

“Is je kont je handelsmerk?”
Pardon? Hoezo? Waar gaat dit over? Ik heb in mijn leven toch veel gekke vragen gehoord, maar deze kon ik echt even niet plaatsen.
Als een man je zo’n vraag stelt in de kroeg, denk je nog: "Ja, ja… leuke openingszin. En daarna wil hij het vast over vormgeving, positionering en mijn twee pluspunten hebben!" Maar in dit geval werd de vraag gesteld door een interessante man, met wie ik sprak over werkgerelateerde zaken die tot op dat moment niets van doen hadden met mijn achterste.
Je kont als handelsmerk. Dat is een raar gegeven. De kunst van een handelsmerk is dat de onderneming er herkenbaar door is en zich ermee onderscheidt van de concurrenten. In het geval van ‘de kont’ gaat het dan dus om een beeldmerk, het zogenaamde ‘bilmerk’. Mijn billen hebben uiteraard helemaal niets te maken met hetgeen dat ik schrijf. Ze zijn hooguit functioneel omdat ik op mijn achterwerk zit als ik schrijf. Ik geloof niet dat mijn kont een herkenbaar grafisch beeld voor mijn onderneming is of zou moeten zijn.
Wie kapitalen verdient met het benutten van een lichaamsdeel, doet er waarschijnlijk verstandig aan die lichaamsdelen goed te laten verzekeren en ze in te zetten als beeldmerk. Zo is mevrouw Lopez een prachtig voorbeeld van een ‘bilmerk’. Naar het schijnt heeft zij haar derrière laten verzekeren voor de lieve som van $ 20 miljoen. Belachelijk naar mijn idee. De benen van Beckham of de handen van Wibi, dat snap ik nog. Maar een kont? Wanneer keert die verzekering dan uit? Als de billen niet langer herkenbaar zijn als die van J-Lo? Als de tand des tijds toeslaat? Als ze zich brandt en op de blaren moet zitten? En gaat ze dan met de billen bloot voor de verzekeraar?
Maar goed, ik draaf door, het ging natuurlijk niet over haar, maar over mijn billen. In mijn geval zou het uiterst dom zijn om van mijn billen mijn handelsmerk te maken. Ik zou onmiddellijk in de categorie B-merken terecht komen. Te veel look-a-likes en verre van perfect. Waarschijnlijk zou ik met zo’n bilmerk, als zelfstandig tekstschrijver ook niet veel verder komen dan het binnenhalen van opdrachten voor teksten op Bill-boards.
Uiteindelijk bleek de man in kwestie mijn blog te hebben bekeken. Zijn opmerking had betrekking op de afbeelding bovenaan deze blogpagina.
U raadt het al: Niet mijn kont. Niet mijn handelsmerk.