28-01-2011

Talent

Helaas krijg je geen briefje bij je geboorte waar je talenten in alfabetische volgorde genoemd worden, van Afwassen tot Zoenen. Je moet er zelf naar op zoek en kan er vervolgens voor kiezen het te negeren. Zo weet ik inmiddels dat ik ooit een goeie korfballer had kunnen zijn en dat ik Lingo best had kunnen winnen. Ook met zevenletterwoorden. Bovendien is een fantastische voetbalvrouw in mij verloren gegaan.

Waarschijnlijk zijn je talenten de dingen die je in het leven van nature gemakkelijk afgaan en die ontdek je alleen door ze te doen. Ik kan heel erg jaloers zijn op het talent van anderen. Mij lijkt het namelijk heerlijk als je op een podium je muil open kan trekken en een bevooroordeelde jury de mond kan snoeren en een zaal vol kritische tegenstanders het nakijken geeft. Helaas kom ik niet uit een muzikaal gezin. We zingen allemaal zo vals als een kudde sprinkhanen en de ukelele hing gewoon als decoratie aan de muur.
Ooit moest ik wel op blokfluitles. Dat was in mijn tijd nu eenmaal zo, hoorde bij je opvoeding. Ik had er een bloedhekel aan, hoewel het de ideale manier was om van vervelend bezoek af te komen. Mijn moeder bezwoer me dat het belangrijk was om noten te kunnen lezen en dat ik na een tijdje een ‘echt’ instrument mocht gaan bespelen. Zo ver ben ik nooit gekomen. Mijn muziekleraar achtte het onverantwoord om mij achter een piano te zetten of een snaarinstrument aan mij toe te vertrouwen. ‘Geen aanleg’ luidde het oordeel. Mijn moeder was daar teleurgestelder over dan ik. De ukelele bleef gelukkig aan de muur.
Mijn ouders accepteerden mijn gebrek aan muzikaliteit. Zodat ik nooit aan een talentenjacht mee hoefde te doen en het publiek de plaatsvervangende schaamte kon besparen. Niks is namelijk zieliger dan twee ouders die de wereld proberen te overtuigen van het talent van hun Priscilla of Joey. Talent dat er niet is en ook nooit zal komen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met hun eigen natte dromen en gebrek aan realiteitszin. Het is natuurlijk afwachten tot zo'n moeder van één van de afgewezen kandidaten compleet doorslaat en ‘live’ een jurylid naar de strot vliegt.

Talent moet in deze tijd namelijk gezien worden en tot de verbeelding spreken. Vervolgens moet iemand er het volste vertrouwen in hebben om daarmee aan de slag te gaan. Dat betekent dat je je talent bloot moet stellen aan de wereld. En dat je gemeende complimentjes moet filteren uit de grote doos met sociaal wenselijk geleuter. Soms is het lang wachten op een Roel van Velzen die je in de armen springt met de mededeling ‘I could use somebody like you’. Tegenwoordig heeft talent 2,7 miljoen kijkers, 3 gouden tanden en minstens 126.000 smsjes nodig om herkend te worden.