19-11-2010

'Maar buurman wat doet u nu?'

Op weg naar mijn werk sta ik elke dag stil voor het stoplicht bij zo’n bewegend billboard. Eigenlijk heb ik er nooit zo aandachtig naar gekeken. Tot vorige week. Toen dacht ik ineens: zie ik dat nou goed? Vervolgens sprong het licht op groen en moest ik doorrijden. Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

De volgende dag sta ik weer voor rood. De afbeelding op de poster is van een aantrekkelijke man, met stoppelbaard, in een grijs pak op de bank. Hij kijkt een beetje verveeld naar de grond. Naast hem zit een blonde vrouw die haar blik ook afwendt. Tot zo ver niks bijzonders. Het had een reclame kunnen zijn voor relatietherapie of iets dergelijks. Maar, toen ik aandachtiger keek zag ik dat de blonde Barbie haar borst uit haar bloesje haalt en deze betast. Hoewel de borst in kwestie zo op het oog een mooi gevormd exemplaar is, moet ik toegeven dat ik het tafereel niet goed kan plaatsen. Heftig getoeter rukt mij uit mijn overpeinzing. Ik rijd door en pas op de derde dag constateer ik dat het een campagne betreft van Suit Supply.
Ik vraag me af waarom een maatpakkenleverancier op deze manier bloot in zijn reclame verwerkt. Gaat het dan alleen om de gedachte ‘sex sells’? Bovendien heeft de man op de foto zijn sexdrive ergens onderweg naar de shoot verloren. Hij is niet bezig zich in allerijl van zijn maatpak te ontdoen bij het zien van de blote Barbie-borst. Hij kijkt niet eens. En zij lijkt bezig met haar maandelijkse borstonderzoek op zoek naar een afwijkend knobbeltje. De verveling straalt er vanaf.

De campagne heet ‘shameless’ en het bedrijf probeert op deze manier de doelgroep met erotische afbeeldingen bij de lurven te grijpen. De foto’s zijn prachtig maar ik kan ze niet op een positieve manier rijmen met het product. Alle foto’s in de campagne laten een totaal uitgeblust stel zien dat uit pure verveling nog ‘iets dat op sex lijkt’ probeert: Man met pak kijkt onder rok van vrouw, man met pak doet alsof hij vrouw wil nemen op de sofa. De foto in de keuken heeft een nogal hoog ‘Maar buurman wat doet u nu’-gehalte. Zij heeft eigenlijk hoofdpijn maar denkt, nou ja, vooruit met de geit. Het moet maar even. Vervolgens staat er een soort Duracell konijn, in pak, tegen haar aan te rijden terwijl zij over het keukenblok hangt en nog een slok Nespresso neemt waarbij haar gedachten ongetwijfeld afdwalen naar George Clooney.
De man in Suit Supply-pak straalt net zo veel hartstocht en passie uit als het vaatdoekje op het aanrecht. Dus heren wees gewaarschuwd: Het Axe-effect wordt volledig teniet gedaan door zo’n pak.