16-06-2010

Das andere koffie

Ik vraag of hij koffie komt drinken en hij smst dat hij geweldige macchiato's kan maken. Ik kijk verbijsterd naar het schermpje. Wat is in godsnaam een macchiato? Wil hij me dronken voeren met zelfgestookte alcohol? Bakt hij een spacecake bij de koffie? Het lijkt mij geen zuivere koffie. Ik moet mijn hipste vriendin bellen om uit te vinden wat het dan is. Het blijkt een ingewikkelde koffie te zijn met warme melk en een flinke lepel melkschuim.
Ik staar naar mijn aanrecht. Nog niet eens zo heel lang geleden verruilde ik mijn ouderwetse 'koffiezetapparaat' met filter voor het gemak van een Senseo met pads. Heel handig: één kopje koffie in plaats van een hele pot. Maar in gedachten zie ik George Clooney meewarig zijn hoofd schudden.
In mijn vocabulaire komen cappuccino en koffie verkeerd nog voor, maar dat volstaat niet meer. Gewone koffie is niet langer hip! De ene na de andere vriendin verstopt die lelijke Senseo in de kelder en schaft een super modern apparaat aan. Ze willen geen slootwater meer drinken. Geen pads meer, maar cupjes! Capsules voor lekkere koffie die luisteren naar namen als Ristretto, Arpeggio en Volluto! En daar komt dan vervolgens een hele hippe bak koffie uit. Mijn vriendinnen zijn inmiddels echte barista's en bekend met begrippen als Lungo's en Grand Cru's. En ze drinken espresso's en chococcino's alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Het smaakt natuurlijk fabuleus en het staat heel fraai in je keuken, zo’n design machine met een melkschuimert. Het komt er op neer dat een slokje koffie tegenwoordig een beleving is waarbij de ziel van de koffie tot zijn rechtkomt. Koffie drinken wordt "een rijke, complexe en intense beleving". Klinkt als een orgasme als je 't mij vraagt.
De capsules zijn overigens niet gewoon bij de Albert Heijn te koop. Nee, die bestel je via de exclusieve Nespressoclub op internet! Heel handig. Maar goedkoop is het natuurlijk niet. Die nieuwe koffiecultuur kan zo een lekker dure aangelegenheid worden. Het moge duidelijk zijn Nespresso is niet zomaar koffie, maar koffie met een miljarden omzet en een acteur met sexappeal als uithangbord. Koffie is big business geworden.
Begrijp me niet verkeerd. Ik heb genoten van mijn latte macchiato met karamelsiroop en weet ik wat voor toeters en bellen nog meer. Maar ik werd vooral gegrepen door de rijke, complexe en intense beleving veroorzaakt door de stand-in-Clooney die ze bereidde. What else?