16-04-2010

De regels

Kom je er na een paar jaar daten achter dat er regels zijn verbonden aan een eerste date!
Gelukkig was ik wel op de hoogte van een aantal basisprincipes. Vooral omdat ik die ook wel toepas als er in geen velden of wegen een potentiële date te bekennen is. Ik weet dan ook niet waarom 'een verzorgd uiterlijk' als regel 1 genoemd moet worden. Ik ben het er bovendien niet mee eens. Ik weet liever bij de eerste date dat de man in kwestie maar één keer per week onder de douche stapt en al drie jaar met dezelfde deodorant doet. Onder dat verzorgde uiterlijk valt voor de vrouw ook nog: dress to kill. Wat betekent dat? Een rokje en hoge hakken? Die regel gooi ik meteen overboord, want ik wil niemand vermoorden. Bovendien, als ik hakken aan moet maak ik een onuitwisbare entree. Horizontaal wel te verstaan.

Gelukkig snap ik ook wel dat je met een volslagen onbekende op een openbare plek afspreekt voor het geval het een ontzettende engerd blijkt te zijn. Mijn date stelt voor om een drankje te doen en daarna te gaan eten. Ik twijfel. Mag dat? Lijkt me eigenlijk best veilig, dus waarom niet. Het blijkt dus niet te mogen. Regel 2: Ga iets drinken. Uit eten gaan biedt namelijk minder onopvallende mogelijkheden om te ontsnappen aan een eventuele 'meneer Tokkie-look-a-like'. Gelukkig geeft mijn date me van tevoren een lijstje met 'goede excuses' die ik kan gebruiken mocht ik rechtsomkeert willen maken. Variërend van 'shit, de wolwas zit nog in de machine' tot me op een afgesproken tijd laten bellen en een welgemeend "ooh echt, wat verschrikkelijk, ik kom er aan" laten horen. Toch fijn, zo'n date die meedenkt.

Volgens regel 3 mag ik me niet thuis op laten halen voor het geval hij zich tot een stalker zal gaan ontpoppen, dus ik ga braaf met mijn eigen autootje. Zo kan ik ook regel 4, de alcohol regel, niet overtreden.
Als ik 10 minuten te laat binnenkom (regel 5) ben ik aangenaam verrast. Gelukkig is het niet de 'Willibrord Frequin' die in het hoekje zit, maar het goed geconserveerde heerschap aan de bar. Bovendien blijkt hij in het bezit van hersenen, manieren en humor. De rest van de avond overtreed ik regel 6 tot en met 9: Ik praat toch over mijn ex, ik hoor mezelf teveel praten over mezelf, ik eet zonder het te vragen van zijn bord en vraag of hij de rekening wil delen.
Al met al breng ik het er zonder kleerscheuren vanaf. Voornamelijk omdat ik regel 10 wel respecteer: Geen intimiteiten. Mijn regel 11 is dat alle voorgaande regels bij de second date worden vergeten.